logo spoetnik

   Te Middelkerke
Zaterdag 29-10-2022

locatie : sporthal de branding

  popelierenlaan 35 Middelkerke

Inschrijving : vanaf 07 h- 15 h ..
inschr: 3.00€ - federatieleden ....1.50 korting.... kind -12j gratis
Afstanden : 4-6 -12- 14 -18-20km .
Opgelet : vergeet uw masker niet
  familie-uitstap : ja
rolwagentje : ja .....kleinste afstand
  te bereiken: via trein aansluitend met de tram
halte greefplein middelkerke

Nieuw dit jaar :zzullen de wandelaars die de moeite doen zich te verkleden, gefotografeerd worden in de startzaal. Ons bestuur kiest dan de best verklede wandelaar die mag rekenen op een mooie prijs

Omloop

ontdek de mooiste plekjes tijdens deze sfeervolle familieuitstap , de gemeente middelkerke helpen mee aan dit project om dit alles zo sfeer mogelijk en in goede banen te leiden , de omlopen zijn in het bijzonder uitgekozen voor deze organisatie ......u komt toch he ....... liefs verkleed natuurlijk
deze familieuitstap kwam tot stand met de medewerking van het gemeente bestuur middelkerke in een organisatie van de wandelclub spoetnikstappers 363

             Op zaterdag 19/11/2023
               24ste  Poldertocht
locatie: zaal ter zelte  gistelstraat slijpe
vrije start : vanaf 07h - 15h
inschrijving : 3.00 € - federatieleden 1.50 €  -12j gratis

afstanden :6- 7 -7.5-13-13.5-14.5 - 21 km               lussen onderling combineerbaar

 bereikbaar : via trein/bus ... halte aan de kerk

                                                                                        Omloop
u wandelt door de mooie omgeving van het typische polderdorpje slijpe met weidse vergezichten
Bereikbaar: Via station Oostende met de bus 759 Oostende /Diksmuide

,alsook vanuit Diksmuide / Oostende halte aan de kerk te leffinge
       

           Besneeuwde Polderwandeling te Slijpe ( 21-12-2010)
                  Geschreven door Georges Ditillieu

Ergens aan de rand van onze kustlijn licht het typisch polderdorpje leffinge, een deelgemeente van Middelkerke. Ondanks onze wegen dinsdag morgen opnieuw bedolven waren onder een laagje verse sneeuw besloot ik toch, na eerst een uurtje sneeuwruimen, de verplaatsing te maken en een bezoek te brengen aan de Spoetnikstappers. Vanuit zaal “Ter Zelte” zouden ze ons op weg sturen door de besneeuwde polders. Er was keuze uit 7, 14 en 22km allemaal boerenland routes in de polders. Aangezien het de vierde opeenvolgende dag was dat ik door de sneeuw ploeterde verkoos ik het vandaag iets rustiger aan te doen, dus 14 km was meer dan voldoende.
Alle afstanden liepen van start voor een lus rond het typisch polderdorpje, de kerk en de parochie zijn genoemd naar Nicolaas Van Myra. Het werd vooral een landelijke verkenning om na een goede 7 km opnieuw te gaan rusten in de startzaal . Dit stuk liet ik en mijn wandelvriend Xavier links liggen en trokken onder een grijze hemel van start op het volgende deel van de 22 km. Onmiddellijk werden we een landelijke weg opgestuurd met om ons heen uitgestrekte landbouwgronden die vandaag allemaal in het wit gekleurd waren. Schuin over de kreken gebogen staan knotwilgen, nog net op het droge, met takken vol sneeuw. Nergens wordt het polderlandschap mooier weergegeven, men raakt er niet op uitgekeken, nu vooral met deze prachtige winterbeelden. Met mijn stramme benen had ik enige moeite om mijn wandelvriend bij te houden nochtans was het aangenaam stappen onder de verse sneeuw die kraakte onder elke voetstap.
Na deze mooie lus stuurde men ons een minder aangenaam gedeelte op, de drukke Slijpsesteenweg , even voorbij het gehucht de Vijfhuizen en enkele typische polder boerderijen die allemaal een mooie naam meekregen, te veel om op te noemen , maar we onthouden de polderhoeve, het vinkennest en de monnikenhoeve. Met dergelijke beelden in het achterhoofd trokken we de Leffinge brug over om een stukje het kanaal Plassendale–Nieuwpoort te volgen, ook wel de Plassendale vaart genoemd die voor een deel loopt in de historische bedding van de Ieperlee. Meteen volgde er een doorsteek door een woonerf waar de kleine straatjes uitliepen op het marktplein met zijn Onze Lieve Vrouwkerk, ook wel de Kathedraal van het noorden genoemd en sinds 1976 beschermd maar voor de zoveelste maal in de steigers gezet voor restauratie werken. Een boogscheut verder konden we gaan rusten in een dorpsherberg waar het genieten was van een warm drankje met een heerlijke scheut jenever erbij.
Op onze terugweg, die een kleine 10km zou bedragen, werden we door een sociale woonwijk gestuurd, straatje in straatje uit, omgetoverd in spekgladde ijzige schaatsbanen. Opnieuw trokken we de Leffinge brug over ter hoogte van de Vaartdijk Zuid waar een drukke weg ons enige tijd op weg stuurde langs de vaart, waar de voorbij razende auto’s ons af en toe trakteerden met een plens gesmolten sneeuw. Gelukkig kon men na een tijdje opnieuw de eigenlijke polders binnenlopen . Rustige autoluwe banen die er intussen spekglad bij lagen en ons het stappen bemoeilijkte, zochten er een weg tussen de talrijke beekjes, de normaal vettige poldergrond lag er voor deze keer bij in een maagdelijk wit kleedje , het was effenaf genieten. Intussen was het opnieuw aan het sneeuwen gegaan toen we de drukke Zevekote Steenweg opsloegen, gelukkig niet voor lang deze keer want al vrij vlug breiden we een verlengstuk aan onze polderwandeling langs kleine landbouwwegen tussen de verschillende kreekjes en beekjes , een beeld welke ons bijbleef tot aan het einde van deze toch gezellige poldertocht. Net voor het binnenwippen in de zaal werden we nog getrakteerd met een heerlijk warm wijntje , de man van dienst deed ons potje goed vol wat wij in dank afnamen.
Druk was het niet in de zaal , de winterse toestanden van de laatste dagen schrikt duidelijk de wandelaars af, vooral de verplaatsingen zijn soms niet van de poes en als ze dan nog regen en ijzel voorspellen dan kan men goed indenken dat de meeste mensen thuis blijven. Maar in elk geval hebben wij genoten van onze uitstap. De spoetnikstappers hebben zeker hun best gedaan om ons iets moois voor te schotelen waarin ze uitmuntend geslaagd zijn. Alvast een dikke proficiat voor het volledige team om in dergelijke winterse toestanden de moed bijeenrapen om de verschillende omlopen met zorg uit te bouwen en je gelooft het of niet, maar de afstanden klopten en de afpeiling was uitstekend . Van onze kant een flinke schouderklop en doe zo verder in de toekomst.

met dank George voor de uw mooie tekst..... we doen ons best om allen tevreden te stellen